GazdaságiHírek

Hazai gazdasági hírek,
           üzleti ajánlatok
                                 heti gazdasági hírlevél

Tartalom

Interjúk

Ebben a menüpontban Gazdasági Hírlevelünkben megjelent interjúkat olvashatja.

Beszélgetőpartnerünk:
Az interjú időpontja: 2012.04.13

Mibe kerül a külföldi rendszám?

Az elmúlt években az ország több útján találkozhattunk külföldi rendszámú autókkal. Az esetek nagy részében azonban nem a környékbeli ország lakói látogattak többször hazánkba, hanem magyarországi állampolgárok utaztak ilyen rendszámú járművekkel. Az elmúlt hetekben a külföldi rendszám használatának szigorításától volt hangos a sajtó. Felmerülhet a kérdés, hogy most mégis mikor használhatjuk Magyarország területén külföldi rendszámú autónkat?


2011. szeptemberében szigorították a közúti közlekedésről szóló törvényt. E szerint, ha valakinek magyarországi lakcíme van, akkor csak magyar hatósági engedéllyel és rendszámmal közlekedhet az ország területén. A szigorítás oka az volt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhatóság feltételezése szerint több autó vásárló külföldi vásárlással próbálta a regisztrációs adót megkerülni.

Mit ellenőrizhetnek egy külföldi rendszámú autónál egy közúti ellenőrzésen?

Egy esetleges közúti ellenőrzés során a rendőr ellenőrizheti, hogy a nem magyar rendszámú autó sofőrjének, állampolgárságra való tekintet nélkül, van-e bejelentett magyarországi lakóhelye. Amennyiben rendelkezik Magyarországon bejelentett lakóhellyel, a rendőr felszólíthatja, hogy igazolja a külföldi rendszám használatának jogosságát.

Milyen esetekben lehetünk külföldi rendszámú autó sofőrjei?

A közúti közlekedésről szóló törvény szerint vannak esetek, amikor jogosan vezethetünk külföldi rendszámú autót. Ilyen, például ha szokásos tartózkodási helyünk külföldön van, vagy rendszeres külföldi munkavégzéshez használjuk az autót, vagy a jármű üzemben tartója olyan nem természetes személy, amely rendszeres tevékenységét külföldön végzi és ott van bejegyezve. Természetesen a fentieket megfelelő módon igazolni is kell.

Mi történik, ha nem tudjuk igazolni a jogos használatot?

Abban az esetben, ha egy közúti ellenőrzés során nem tudjuk igazolni a külföldi rendszám jogos használatát, elvehetik a gépjármű rendszámát és forgalmi engedélyét és ezen felül még akár 800 ezer forintra is büntethet bennünket a hatóság. Ezen felül még az Adóhatóság is megkereshet bennünket, hiszen a törvény alapján az ellenőrző hatóság a jogsértésről az adóhivatalt is értesíti.

Az, hogy mennyire szigorú és életszerű ez a szabályozás a jövőben kiderül. De ha külföldi rendszámú autóval közlekedünk célszerű az ennek jogos használatáról szóló igazolásokat magunknál tartani.


- - - - - - - - -
A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

Üdvözlettel:

Dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

A megbízható jogi képviselő


Látogasson el megújult honlapunkra és ismerje meg ajánlatainkat!
http://www.megbizhatougyvediiroda.hu/

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
(1) 266-6621
http://www.kocsis-iroda.hu/
http://www.megbizhatougyvediiroda.hu/

 

Gazdasági Hírlevél

 
A feliratkozáshoz kérjük,
adja meg adatait:

 
Név:
Cégnév:
Beosztás:
E-mail:
Lakcím:
 
 
 

© Copyright 2011 Gazdasági Hírek


Ajánlataink

Programjaink

Bulgária nyaralás

otthonportal.hu
PCDOKI.hu