GazdaságiHírek

Hazai gazdasági hírek,
           üzleti ajánlatok
                                 heti gazdasági hírlevél

Tartalom

Gazdasági hírlevél

Webbusiness Gazdasági Hírlevél #646 2013.08.05
WEBBUSINESS GAZDASÁGI HÍRLEVÉL
0
0
 2013.07.29 Hétfő


Újabb pánik az OTP körül
A két héttel ezelőtti OTP-szakadást Csányi Sándor részvényeladásai okozták. Most itt az újabb pánik, mert 911 millió forintnyi részvénytől szabadult meg egy újabb OTP-vezető.


NAV: csak tartózásmentes szervezet kaphatja az szja 1 százalékát
Csak köztartozásmentes szervezetnek utalja az egy százalékot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).


Százezer euró felett 50 százalékot buknak a ciprusi betétesek
A legnagyobb ciprusi bank, a Bank of Cyprus nagybetétesei a 100 ezer euró feletti megtakarításuk közel 50 százalékát veszítik el a ciprusi kormány és az országnak hitelezők között vasárnap létrejött megállapodás értelmében, ami azonban valamivel kedvezőbb számukra az eredeti tervekhez képest.


Íme egy adósságmutató, amiben kiemelkedően jól teljesítünk
A GDP 18 százalékával csökkent szűk két év alatt a magyar gazdaság külső adóssága. Márpedig ez a mutató az ország stabilitása szempontjából legalább olyan súllyal esik latba, mint az államháztartás GDP-arányos adóssága. Ehhez képest viszonylag keveset foglalkozik vele a gazdasági sajtó. Most ezt pótoljuk.

0
0
 2013.07.30 Kedd


43 milliárd forintba kerül a téli közmunka
Már biztos, hogy az év végi és eleji munkanélküliségi adatokat a téli közfoglalkoztatás fogja kozmetikázni. A gazdasági tárca mindennek költségvonzatát is megosztotta az mfor.hu-val.


Budapesti cégek pályázhatnak gépvásárlásra
A fejlettebb budapesti és pest megyei régió az uniós pályázatok szempontjából többnyire hátrányban van, ám most olyan kiírás jelent meg, amelyen az itt székelő vállalatok is indulhatnak.


Matolcsy a legnagyobb haszonélvezője az újabb adósmentésnek
Bár nagy valószínűség szerint politikailag is hasznot húzhat belőle a kormány, a lakáscélú devizahitelek forintosítása, illetve az IMF-előtörlesztés a jegybank gazdálkodására is nagyon komoly pozitív hatást gyakorol. A hitelprogram harmadik pillérének kudarca miatt erre Matolcsynak szüksége is van.


Beszállítókat keres a Sólyom
Augusztus 1-jén kétlépcsős, nyílt pályázatot ír ki a Sólyom Airways 51 árucsoportra - gépjárművektől a számítógépekig, ásványvíztől a szállodai szolgáltatásokig - a minősített beszállítói adatbázis létrehozásához - írta a Világgazdaság kedden.

0
0
 2013.07.31 Szerda


Sokszor kérünk kifejezetten negatív kamatot
Két azonos összeg közül azt választjuk, amelyiket hamarabb kapunk meg, "elvileg". Ha pedig fizetni kell, akkor azt, amelyiket később kell fizetni. Legalábbis ez lenne a logikus.


Két éve nem volt ilyen kevés pénzünk a bankokban
Lényegében a háztartások és a vállalatok esetében is egyaránt csökkent a betétállomány és a hitelállomány is júniusban. Pedig ekkor még nem volt nagy roham a lakosság részéről az adóemelések miatti betétkivonásban.


Töretlenül nő a beruházási szándék a magyar vállalkozásoknál
A kkv cégvezetők megkérdezésével végzett K&H kkv bizalmi index kutatás adatai szerint a vállalkozások beruházási szándéka egyértelműen túljutott a mélyponton, ugyanis egy éve töretlenül növekszik folyamatosan. Jelenleg a vállalkozások 59 százaléka tervez fejlesztést. A beruházási célok közül továbbra is az informatikai fejlesztések állnak az élen.


Megállapodást kötött a kormány és a Bosch is
Stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány és a magyarországi Bosch-csoport szerdán a nemzetközi cég magyarországi új központja első épületének átadási ünnepségén Budapesten.

0
0
 2013.08.01 Csütörtök


Itt a régen várt növekedés a magyar ingatlanpiacon
Kilenc hónapos negatív tendencia tört meg júniusban a magyar ingatlanpiacon.


Sok kereskedő kivár az új pénztárgépekkel
Eddig csak mintegy 30 ezren kértek online pénztárgép-üzembehelyezési kódot az adóhatóságtól, holott a 16 karakteres azonosítóval a szeptember 1-jei határidőre 200-250 ezer pénztárgépnek kell rendelkeznie.


Helyreállt a világ rendje a júniusi megborulás után
Júniushoz képest majdnem 20 százalékkal szerettünk volna több forrást bevonni, végül ezt is sikerült túlszárnyalni, hiszen 26 százalékkal növekedett az aukciókon értékesített állampapírok összértéke. Ami pedig a hozamokat illeti, a júniusi megborulás után helyre állt a világ rendje.


Előkerült az EMFESZ: milliárdokkal tartozik a NAV-nak
A gázkereskedő EMFESZ Kft., az adócsalással vádolt filmes cégek és egy pénzügyi tanácsadóból lett hídépítő társaság a legnagyobb adótartozó - írta a Napi Gazdaság csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) második negyedéves összesítése alapján.

0
0
 2013.08.02 Péntek


Előkerültek a rózsaszín szemüvegek - megszépült a jövőnk
Ahogy haladunk előre az évben, úgy lesznek egyre szebbek a gazdasági kilátások - legalábbis azok, amelyeket a számok tükröznek.


Még tovább apasztották a nyugdíjvagyont
Májusban a megmaradt nyugdíjvagyon részvényeiből történhetett értékesítés, júniusban pedig ismét milliárdokat fordítottak adósságcsökkentésre.


Megvan a második: a Procter & Gamble 19 milliárdot ruház be
Az első a GE volt, és most itt a második: a Procter & Gamble.


Nincs 20, de már dolgozna
24 ezerre nőtt a nagyon fiatal álláskeresők száma.


Adóellenőröktől hemzsegnek az aukciós oldalak
Jó tudni, hogy mik a jogaink, és kötelezettségeink, ha ránk telefonál egy revizor.

Jogi szakértőnk cikke
Ha bekopog a munkaügyi ellenőr...

Minden vállalkozás életében előfordulhat, hogy működése során valamelyik hivatalos szerv részéről ellenőrzést kap. Nem árt előre felkészülni, hiszen így elkerülhetőek a későbbi, pénztárcát bizony nem kímélő meglepetések. De mi történik, ha munkaügyi ellenőr toppan be a cégünkhöz? Egyáltalán ki ellenőrizheti munkaügyeinket és mit tehet az ellenőrzés során?

Ki ellenőrizheti a munkaügyeinket, munkavállalóinkat?

A munkáltatók munkaügyi ellenőrzését munkaügyi felügyelő folytathatja le. A munkaügyi felügyelőség a területén lévő valamennyi munkahelyen tarthat ilyen típusú ellenőrzést függetlenül a munkáltató székhelyétől vagy telephelyétől.

Kell-e előre értesíteni a munkáltatót az ellenőrzésről?

A törvényi előírás szerint előzetes bejelentés nélkül ellenőrizhetők a munkáltatók. Az ellenőrzéshez külön engedélyre sincs szükség.

Mit tehet a munkaügyi ellenőr?

A munkaügyi felügyelő ellenőrzést csak az arra jogosító arcképes igazolványával végezhet, melyet kérés nélkül is be kell mutatnia a munkáltatónak vagy képviselőjének. Érdemes minden esetben az igazolvány meglétét ellenőrizni.

A hatóság az ellenőrizni kívánt tevékenység folytatása idején végezhet ellenőrzést. Mit jelent ez? A legtipikusabb, hogy az ellenőrzésre munkaidőben kerülhet sor, ami nyilván egyértelmű, hiszen például egy éppen bezárt üzletben nem sok értelme lenne ellenőrizni. Vagy mégis? Például egy üzemen kívüli munkahelyet ellenőrizhetnek a dolgozók munkaidején kívül is, ha a vagyonőrök vagy a portások foglalkoztatását szeretnék megvizsgálni. Vagyis nem feltétlenül az általunk meghatározott munkaidőben kell, hogy a felügyelők megérkezzenek.

Lényeges azonban, hogy az ellenőrzés során az ellenőrök nem akadályozhatják a munkáltató működését és rendeltetésszerű tevékenységét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a munkatársak, vagy akik az ellenőrzés során ott bármilyen módon munkát végeznek, ne lennének megszólíthatóak. Az ellenőrök az ellenőrzés során odamehetnek a munkavállalókhoz és érdeklődhetnek például beosztásuk, munkakörük, feletteseik, teendőik felől. Mindezt annak érdekében tehetik meg, hogy az ellenőrzés során megvizsgált munkaügyi dokumentumokat és a valós tevékenységet össze tudják hasonlítani. Az ellenőrzés során nem kizárt, hogy arról hang vagy képfelvétel is készüljön.

Melyek a leggyakrabban ellenőrzött dokumentumok?

A hatóság minden foglalkoztatással kapcsolatos okiratba betekinthet, azokról másolatot készíthet. Ilyen dokumentumok többek közt a munkaviszony létrejöttével, illetve megszűnésével kapcsolatos iratok, munkaidővel, munkabérrel, vagy akár a munkaerő kölcsönzéssel kapcsolatos papírok.

Milyen dokumentum készül az ellenőrzés során?

Az ellenőrzésről a hatóság jegyzőkönyvet készít, mely többek között tartalmazza az ellenőrzés során tett megállapításokat, a munkáltató és a munkavállalók által tett nyilatkozatokat, dokumentumok listáját stb. Amennyiben a munkáltató ellen az ellenőrzés eredményeképpen eljárás indul a felvett jegyzőkönyv fontos bizonyítékul szolgál, ezért érdemes résen lenni, hogy mi kerül rögzítésre.

Dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

A megbízható jogi képviselő


Elindult Érthető Jogi Tudástár Webáruházunk!
http://www.kocsisiroda.shoprenter.hu

Látogasson el megújult honlapunkra és ismerje meg ajánlatainkat!
http://www.megbizhatougyvediiroda.hu/

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
(1) 266-6621
http://www.kocsis-iroda.hu/
http://www.megbizhatougyvediiroda.hu/

- - - - - - - - -
A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

 

Gazdasági Hírlevél

 
A feliratkozáshoz kérjük,
adja meg adatait:

 
Név:
Cégnév:
Beosztás:
E-mail:
Lakcím:
 
 
 

© Copyright 2011 Gazdasági Hírek